previous pauseresume next

 

درسنامة جامع تغذیه در سلامت و بهداشت دهان و دندان

مقدمه

امروزه نقش رژیم غذایی بر سلامتی دهان و دندان بیش از پیش آشکار شده است. زمان و نحوه مصرف مواد غذایی در سلامت عمومی و همچنین سلامت دندان‌ها و لثه‌ تاثیرگذار است. رایج‌ترین تأثیر رژیم غذایی و تغذیه بر سلامت دندان، پوسیدگی و فرسودگی مینا است که ارتباط تنگاتنگی با رژیم غذایی دارد.

تمام غذاهایی که دارای کربوهیدرات هستند، در نهایت به قندهای ساده همچون گلوکز، فروکتوز، مالتوز و لاکتوز تجزیه می‌‏شوند. کربوهیدرات‏‌های قابل تخمیر؛ در دهان به واسطه باکتری‌ها تخمیر شده و از این طریق می‌توانند در تخریب دندان نقش داشته باشند. شیرینی، کیک، نوشابه، شکلات، نان، چیپس، موز و غلات صبحانه از جمله ترکیباتی هستند که می‌توانند سلامت دندان را به خطر اندازند. برخی از باکتری‌های دندان از این ترکیبات استفاده می‌کنند و تولید اسید می‌کنند. در نهایت اسیدها مواد معدنی مینای دندان را حل می‌‏کنند. البته دندان ‏می‌تواند طی فرآیندی مواد معدنی را دوباره بازسازی کند. بزاق دهان، فلوئورید و برخی غذاها می‌توانند به این فرآیند کمک کنند. هر قدر غذا به مدت طولانی‌تری در مجاورت باکتری‌های دهان قرار گیرد، اسید بیشتری تولید می‌کنند. بنابراین کربوهیدرات‌های چسبنده باعث ایجاد آسیب بیشتر می‌شود.